Skip to main content

Kara Creek

Colorado
Facade 01 Copy

Architecture: Walker Warner Architects
Lead Principal: Kathy Scott
Principal: Greg Warner
Project Managers: Chris Wagner, Helen Tsang
Architectural Staff: Katherine Tedesco, Conrad Johnson, Vivi Lowery, Marshall Gifford
Interiors: Durkin Design
Landscape: Land Design 39
Builder: Schlumberger Scherer Construction
Renderings: 3dq.studio

Straddling the edge between a Colorado mountain town and the surrounding wilderness, the home acts as a threshold between the urban and natural realms. To align with the neighborhood scale on one side, connect to broader views to the mountains on the other and to live respectfully in the landscape, the house appears as a single story, linear composition with an additional, hidden zone carved down into the ground. A central, transparent living room filters the transition between town and nature and invites daily experience of the dramatic environment and changing seasons. Its low-lying appearance and modest scale let the house recede into the forest and invite views into, through, and around the building, leaving the surrounding beauty undisturbed. Concrete blade walls reminiscent of striated sedimentary rock common to the region organize living zones and segment functions to condense the house for use by two people when family isn’t visiting.

Architecture: Walker Warner Architects
Lead Principal: Kathy Scott
Principal: Greg Warner
Project Managers: Chris Wagner, Helen Tsang
Architectural Staff: Katherine Tedesco, Conrad Johnson, Vivi Lowery, Marshall Gifford
Interiors: Durkin Design
Landscape: Land Design 39
Builder: Schlumberger Scherer Construction
Renderings: 3dq.studio

Straddling the edge between a Colorado mountain town and the surrounding wilderness, the home acts as a threshold between the urban and natural realms. To align with the neighborhood scale on one side, connect to broader views to the mountains on the other and to live respectfully in the landscape, the house appears as a single story, linear composition with an additional, hidden zone carved down into the ground. A central, transparent living room filters the transition between town and nature and invites daily experience of the dramatic environment and changing seasons. Its low-lying appearance and modest scale let the house recede into the forest and invite views into, through, and around the building, leaving the surrounding beauty undisturbed. Concrete blade walls reminiscent of striated sedimentary rock common to the region organize living zones and segment functions to condense the house for use by two people when family isn’t visiting.

Entrance 01
Blade Walls 02
Facade Window 01
Facade Vertical 03 Delivery
"Our clients wanted a home that felt comfortable for them as a couple, but expandable for extended family without overwhelming the site. We used a series of concrete blade walls and a sunken courtyard to define zones for various activities and users and reduce the scale of the house. As a result, every space in the house, both inside and out, has a unique relationship with the surrounding landscape. It feels calm and dynamic at the same time."
- Kathy Scott, Principal, WWA
Facade Front 04 Delivery
Facade 03
Patio 01
Patio 02
Spa 01
Context 01 H
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×